DANAS POČINJE STRASNA ILI VELIKA SEDMICA


Pred nama je najveći hrišćanski praznik Uskrs, a nedelja pre ovog velikog praznika poznata je kao strasna ili velika sedmica i strogo se praznuje i posti. Po crkvenom predanju, naziv velika, ova sedmica je dobila zbog toga što je u ovoj nedelji, Isus Hristos učinio velika dela. Strasna sedmica ili Velika sedmica (grč. Μεγάλη Εβδομάδα – Velika sedmica), poslednja sedmica Vaskršnjeg posta pre Pashe – Vaskrsa, provodila se od najstarijih vremena u najstrožem postu. Apostolske ustanove propisuju da se ove sedmice upotrebljavaju samo hleb, so i voće, a Veliki petak i Velika subota su potpuno bez hrane.

Svaki dan ove sedmice, naziva se u bogoslužbenim knjigama, svetim i velikim zbog svetih i velikih događaja koji su se zbili tih dana. Svaki dan ima svoju temu, a svi zajedno se provode u postu bez ulja, izuzev Velikog četvrtka koji se smatra prazničnim danom, jer je ovoga dana ustanovljena Sveta tajna Evharistije.
Nedelja posta, zvana i Strasna nedelja dobila je naziv po tome što je u tom periodu Isus Hrist pobedio greh i skunuo grehove ljudskog roda. Time je otvorio put ka raju. U crkvama se na bogosluženjima podseća na poslednje zemaljske dane Gospoda Isusa Hrista – njegovu izdaju, hapšenje i stradanje na krstu. Ova nedelja se zove strasna, jer na staroslovenskom reč strast znači stradanje, trpljenje i bol.

Na Veliki ponedeljak crkva podseća na starozavetnog Josifa koga su braća prodala za 20 srebrenika, ali se on spasao i kasnije vladao Egiptom. Drugi dan strasne nedelje zove se strasni ili zavoliti utorak. Zavolitim utorkom se strogo posti, ne igra se, niti peva.
Velika sreda spada kao i prethodni, u radne dane, i ona je poslednja radna u ovoj nedelji. U nekim krajevima se uskršnja jaja farbaju i na Veliku sredu.
Veliki četvrtak je dan posvećen sejanju, ali su svi ostali radovi obustavljeni. Za sopkoj duše mrtvima, u nekim krajevima su se sveće pričvršćene za drvo puštale niz reku.
Dan kada je Isus iskupio ljudske grehe i dan njegovog stradanja je Veliki petak. Dan je namenjen bojenju uskršnjih jaja, pri čemu prvo uvek treba biti obojeno crvenom bojom i ono se ostavlja kao čuvarkuća do sledećeg Uskrsa.
Velika subota je dan kada se mesi uskršnjak, kolač i pripremaju jela za uskršnju trpezu. Kolač koji se priprema ukrašava se bosiljkom, a jedno neobojeno jaje se stavlja u sredinu.
Nedelja, dan Uskrsa i vreme kada se po običaju “mere snage” farbanih jaja i započinje mrs ovomm namirnicom. Čije jaje “pobedi” oba jaja pripadaju njemu.
Jaje je simbol plodnosti i zdravlja, te ovaj ritual ima tradicionalnu vrednost u pravoslavnim običajima.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format