NA HILJADE UGOSTITELJSKIH RADNIKA U POMORAVSKOM OKRUGU OSTALO BEZ POSLA


Posledice korona virusa sem onih koji su zaraženi i kojima je u ovim trenucima i najteže trpe i privrednici, a sfera koja je najviše pogođena je turizam i ugostiteljstvo. Hoteli, restorani, kafići nedeljama već ne rade, otkazuju se unapred ugovoreni pansioni i proslave a većina radnika je poslata na neplaćena odsustva.

Vlasnik jednog od najvećih ugostiteljskog objekata u Paraćinu Andrija Radivojević za Portal035 kaže da će nakon ove krize turizmu i ugostiteljstvu trebati minimum godinu dana da stanu na noge.

Andrija Radivojević, vlasnik hotela Petrus

“Na stotine proslava i hiljade ugovorenih prenoćišta je otkazano u Pomoravskom okrugu, svakodnevno se čujem sa svojim kolegama i svi su saglasni da bez pomoći države i lokalnih samouprava ovu krizu teško da možemo da prevaziđemo. Ceo lanac je ugrožen, počev od nas, do onih od kojih nabavljamo opremu, namirnice, piće a najviše su pogođeni radnici koji trenutno nemaju nikakva ili imaju minimalna primanja. U prošloj godini smo svi osetili značajni porast gostiju i prometa a ova godina je po svim pokazateljima i rezervacijama trebala biti minimum 10 ako ne i skoro 20% bolja. Turizam i ugostiteljstvo su prve grane privrede koje su osetile ovu pandemiju padom broja gostiju a onda i zabranom rada a isto tako mi ćemo biti poslednji koji će otvoriti naše objekte a i onda niko neće potrčati da organizuje neku proslavu ili neka grupa turista da dodje i prespava u Paraćinu. U hotelima su otkazane sve rezervacije do avgusta za sada. Znajući da je udarni period za turizam od maja do avgusta slobodno mogu reći da je turistička sezona 2020 završena pre nego je i počela.” kaže za Portal035 Andrija Radivojević.

Aljoša Gligorijević, direktor TO Paraćin

Rezultati u turizmu su bili jako dobri za prva dva meseca ove godine svi parametri su ukazivali na to, ali nažalost sve ovo što nas je zadesilo, kao i čitav svet, imaće bez sumnje i svoje posledice, za Portal035 kaže direktor Turističke organizacije u Paraćinu Aljoša Gligorijević i dodaje:
“Kad sve prođe, zajedničkim naporima ćemo ponovo unapređivati i razvijati naš turizam, kako na lokalnom tako i na republičkom nivou. Ono što je jako bitno je da privatni i javni sektor moraju sinhronizovano i udrženo delovati.
Verujem da će Vlada Srbije obezbediti subvencije za zaštitu zaposlenih u turizmu kao i zajmove za stabilizaciju ekonomskog poslovanja.” navodi Glihorijević i poručuje da će zadatak TO Paraćin u narednom periodu biti da stimuliše turiste da ponovo dođu na destinaciju, da prepoznaju koja su to nova regionalna tržišta i da promovišu eventualne inovativne turističke proizvode koji bi bili prilagođeni novim tržištima i potrebama turista.

Kako saznaje Portal035 vlasnici ugostiteljskih objekata u Paraćinu bi bili zadovoljni ako bi im opština otpisala porez na imovinu i naknadu za zakup prostora za ugostiteljske bašte isto kao i komunalna preduzeća obaveze bar za ovu godinu ako ne i duže pošto će oporavak turizma u Paraćinu trajati jako dugo a prihodi za ovaj period i narednih par meseći su ravni nuli. “Kao sto je Republika Srbija donela uredbe za pomoć privredi očekujemo i da lokalna samouprava na svom nivou donese uredbe kojima bi pomogla privredi a pogoto sto se često hvalila turističkim uspesima opštine Paraćin, da posebno pomogne ugostiteljskim i turističkim privrednicima koji sada nemaju nikakve prihode.” ističe Radivojević.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
1
confused
fail fail
1
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format