DEMOSTAT: KARANTINI U SVETU MOGU DA POTRAJU DO POLOVINE LETA


Vrhunac rasta broja obolelih od korona virusa u svetu tek predstoji a karantini mogu da potraju do sredine leta, pokazuje model koji je izradila američka konsultantska kompanija Boston consulting group (BCG), a prenosi Demostat.
Karantini i zatvaranje granica zbog pandemije virusa korona (COVID-19) mogli bi da ostani na snazi čak i u najrazvijenijim zemljama sveta do poslednjih nedelja jula prema najgorem mogućem, a do sredine juna prema najboljem mogućem scenariju, navodi BCG a prenosi portal Demostat. Prognoze stručnjaka koji su radili ovu analizu kažu da će vrhunac broja novoobolelih u SAD biti u prvoj nedelji maja dok se vrhunac rasta u Velikoj Britaniji očekuje tek u trećoj nedelji maja.

U to vreme, na vrhuncu će biti i rast epidemije u Brazilu, koji je trenutno jedna od retkih zemalja koja nije uvela mere potpunog karantina ali u pojedinim oblastima postoje propisi za ograničavanje kretanja i ponašanja.

U Francuskoj će epidemiološka kriva najvišu tačku dostići takodje u trećoj nedelji maja, prema modelu koji je izračunao BCG, iako je ova zemlja jedna od najbolje rangiranih prema dosadašnjoj borbi sa krizom. Vrhunac epidemije u Rusiji se očekuje prve nedelje maja, dok se za Indiju prognozira da će kriva dostići maksimum tek u trećoj nedelji juna.

Argentina bi najveći broj novoobolelih mogla da zabeleži u četvrtoj nedelji maja, Nemačka u prvoj nedelji maja a Australija u drugoj nedelji maja meseca. U Kanadi se najviše zaraženih očekuje u prvoj nedelji maja, u Španiji u četvrtoj nedelji aprila, kao i u Poljskoj, dok se u Meksiku najveći rast predvidja za treću nedelju aprila što je slučaj i za Belgiju, kao i za Italiju.

U Norveškoj, kao i u Švedskoj, najgori scenario je prošao tokom četvrte nedelje marta, smatraju stručnjaci, dok se u Južnoafričkoj Republici najveći rast očekuje tek u prvoj nedelji juna.  Kolumbija se nalazi na sredini vremenske linije za predvidjeni rast krive – koji bi trebalo da bude najviši u prvoj nedelji maja.
Procene su radjene 25. marta na osnovu BSG prediktivnog modela a koristeći podatke Džon Hopkins Univerziteta.

Studija je obuhvatila 20 država a medju analiziranim zemljama su Sjedinjene Amerčke Države, Velika Britanija, Brazil, Francuska, Rusija, Indija, Nemačka, Argentina, Kina (analizirana je oblast Hubei čiji je glavni grad Vuhan), Australija, Južnoafrička Republika, Italija, Švedska, Norveška, Belgija, Kanada, Španija, Meksiko, Poljska i Kolumbija.


Tekst dostupan na internet adresi http://demostat.rs/sr/vesti/istrazivanja/karantini-zbog-korona-virusa-mogu-da-potraju-do-sredine-leta/861


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format