PARAĆINCI PRVI PUT U SVOJOJ OPŠTINI PLIVALI ZA ČASNI KRST


Uz blagoslov manastira Svete Petke, juče na Bogojavljanje, udruženje “Odbranimo Grzu” i Turistička organizacija opštine Paraćin organizovali su plivanje za časni krst na jezeru na Grzi. Za časni krst je plivalo preko 40 poklonika ovog tradicionalnog pravoslavnog običaja, ali takmičenja nije bilo, već su svi samo celivalii krst i vratili se na obalu, tako da su u ovoj trci svi bili pobednici.

Odlična organizacija, UG “Odbranimo Grzu”

Jedan od organizatora ovog događaja Zoran Kojadinović iz udruženja “Odbranimo Grzu” je za Portal035 izjavio da je danas Paraćin pokazao veličinu jer se za časni krst nadmetalo 45 plivača iz Paraćina, Ćuprije, Jagodine i Kruševca i da je manifestacija apsolutno uspela, kako po broju plivača tako i po broju posetilaca, koji su došli da podrže ove hrabre momke koji poštuju srpsku i pravoslavnu tradiciju.
Svakako prvi među jednakima u ovoj trci je bio profesor Zlatko Jovanović kome je ovo trinaesti uzastupni nastup u plivanju za časni krst ali prvi u njegovoj opštini Paraćin:

Zlatko Jovanovič sa časnim krstom

-Odličan je osećaj posle trke, pogotovo za one ljude koji poštuju drevne pravoslavne običaje. Imao sam tu čast da prvi uđem u vodi i da celivam sveti pravoslavni krst. Grza je hladna i leti a pogotovo zimi, i ovo je bio pravi podvig, ali to nije sprečilo ni mene ni desetine drugih plivača da ispoštujemo ovaj tradicionalni srpski običaj, rekao je za Portal035 profesor Zlatko Jovanović. Svim plivačima su od strane organizatora uručeni pokloni, majica, ikona i zahvalnica a nakon trke za sve učesnike ovog događaja je organizovan ručak u “Planinarskom domu” na Grzi.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format