ISTORIČAR NEMANJA DEVIĆ PREDSTAVIO PARAĆINCIMA SVOJU NOVU KNJIGU


Sinoć je u Kulturnom centru u Paraćinu održana promocija knjige “Srpska priča”. Istoričar Nemanja Dević je priredio memoarske ratne zapise majora Aleksandra Miloševića, oficira Kraljevine Jugoslavije i Jugoslovenske vojske u otadžbini, ustanikom i učesnikom građanskog rata, i dopunio ih istraživanjima o njegovom burnom životu koji se okončao u Kanadi 2009.godine.
Tim povodom Nemanja Dević je napisao:”Poslednja knjiga na kojoj sam radio ujedno je i nešto najbolje na čemu sam do sada kao istoričar radio. Reč je o memoarima majora Aleksandra Miloševića, koje sam priredio za štampu, napisao im predgovor i, nakon istraživanja, biografiju autora – ukupno na više od 200 stranica, pa je zato osećam i svojom.”Major Aleksandar Milošević je bio izvanredna, ali gotovo anonimna ličnost srpske istorije: rođen je na Vidovdan 1910. u selu Saranovo u Šumadiji, u porodici ratnika i težaka; bio je jedan od najbolje rangiranih pitomaca Vojne akademije u Beogradu u svojoj klasi 1930-ih godina, nakon čega je, baš u predvečerje svetskog rata, 1939. dobio službu u Prizrenu; junački se borio u Aprilskom ratu i, potom, bio komandant u redovima Jugoslovenske vojske u otadžbini (Lepeničkog odreda, pa brigade, pa 2. šumadijskog korpusa i Zapadno-moravske grupe korpusa); bio je, između ostalog, nadležan i za evakuaciju savezničkih pilota iz Pranjana avgusta 1944; jedini je visoko rangirani komandant iz redova pokreta generala Mihailovića koji od komunista nije optužen za ratne zločine niti za kolaboraciju. Uz svog komandanta prolazi celu Bosansku golgotu, o čemu vodi i dnevnik. I kada je vojska generala Mihailovića doživela poraz i vojni slom,
Aleksandar Milošević je nastavio borbu: do juna 1946. ilegalno je delovao u Šumadiji, a onda emigrirao – najpre u Grčku, pa u Italiju, Nemačku i, konačno, 1949. u Kanadu. U Vindzoru, gde se nastanio, počinje novo, jednako bogato poglavlje njegovog života. Bio je aktivan u srpskoj zajednici i u crkvi, gde je 1960-ih kao predstavnik Kanade biran i za člana eparhijskog saveta eparhije Američko-kanadske. Kada su 1990-ih započeli novi sukobi u Jugoslaviji, Aleksandar Milošević se angažovao u širenju istine o srpskom narodu i njegovoj borbi. U rodno selo došao je prvi put 2002, posle skoro šest decenija. Njegovi preživeli vojnici, tada starci u devetoj deceniji života, dočekivali su ga uz vojnički pozdrav i raport. Preminuo je 2009. u stotoj godini života i po svojoj želji sahranjen je u rodnom Saranovu, slučajem istog dana kada je u Beogradu na večni počinak ispraćen blaženopočivši patrijarh Pavle.

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format