DAN KADA JE “CRVENA ARMIJA” OSLOBODILA PARAĆIN


Danas se navršava 75 godina od oslobođenja Paraćina u Drugom svetskom ratu kada su pripadnici “Crvene armije”i partizana razbili nemačku vojsku na Čestobrodici i nakon toga bez ispaljenog metka umarširali u Paraćin gde ih je dočekalo hiljade Paraćinaca koju su nekoliko sati pre toga gledali nacističke vojnike kako se panično povlače u pravcu sela Šavac preko Morave.

Vojnici “Crvene armije” marširaju ulicom Kralja Petra I Karađorđevića

U prepodnevnim časovima, 13. oktobra 1944. godine jedinice Crvene armije su bez otpora ušle u Paraćin. Građani Paraćina, koji su saznali za događaje na Obradovim Stolicama gde su od strane partizana i Crvene armije razbijene nacističke snage i videli povlačenje Nemaca iz Štofare, su masovno izašli na ulice da pozdrave svoje oslobodioce. Vojnicima Crvene armije su pokušali da se priključe i dojučerašnji Nedićevi četnici, čak i komadant grada koji je izašao u svečanoj uniformi stare jugoslovenske vojske da pozdravi ruske oslobodioca, gde je i govor pokušao da održi ali je sprečen povicima “Izdajnik” koji su dolazili od strane okupljenih građana.

Hiljade Paraćinaca je dočekalo “sovjetske”
vojnike

Početkom oktobra 1944. godine sa istoka nadiru jedinice Crvene armije. Nemci pokušavaju da organizuju odbranu da kako bi osigurali svoje povlačenje pa tako 9. oktobra jedan vod vojnika Vermahta je zaposeo fabriku štofa a jedan deo, zajedno sa Italijanima, je zaposeo Donju Mutnicu dok je gro nacističkih trupa krenuo ka Obradovim Stolicama kod Čestobrodice da zaposedne položaje i tu dočeka Sovjetske vojnike.
Tog 12. oktobra, posle desetočasovne borbe na Čestobrodici, nemačke snage su razbijene i krenule su da se povlače. Nemci, koji su ostali u samom gradu gde su bili stacionirani u Štofari, su se u panici povukli u pravcu Šavca preko Morave a u fabrici ostavili sanitetski materijal i telefonske veze.

Ruski tenk prolazi paraćinskom kaldrmom


Nekoliko dana nakon ovih događaja kod hotela “Grand” održan je veliki narodni zbor gde je izabran prvi narodnooslobodilački odbor u Paraćinu. Predsednik je postao časovničar Milosav Radojković. On je bio na ovoj poziciji do 1. aprila 1945. godine i za to vreme stvar od vitalnog značaja je bila da se prezimi zima i da se organizuje opštinski život, kao i pomoć borcima Narodnog oslobodilačkog pokreta.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format