PARAĆINSKI ŠAHISTI ŠAMPIONI DRUGE LIGE ISTOK


Prvi favorit Druge lige CS – Istok za 2019. godinu, OŠK “Paraćin” opravdao je ulogu favorita i sasvim zasluženo osvojio prvo mesto, a samim tim, i plasman u Prvu ligu centralne Srbije za 2020. godinu.

U 6 kola, koliko je odigrano u drugom delu lige, bilo je neophodno ostvariti svih 6 pobeda kako bi se izbegao “famozni” plej-of. Paraćinci su uspeli u tome i zasluženo poneli pobednički pehar. U poslednjem 11. kolu ŠKGN Nais iz Niša odbio je miroljubivu ponudu koja bi nama osigurala prvo, a njima drugo mesto. Odlučili su, sizifovski hrabro, da pokušaju da nas pobede, izbore plej-of, a onda probaju još jednom da nas pobede i tako postanu pobednici lige. Iako su time rizikovali da čak ostanu i bez medalje, Kaisa ih je nagradila, pa su se za svega pola poena dokopali bronze.

OŠK “Paraćin” opravdao ulogu favorita


Kompletan tok meča nije ukazivao da može doći do iznenađenja, jer je naša ekipa bila na visini zadatka.
Sigurne pobede ostvarili su FIDE majstori Nenad Dimitrijević i besprekorni Milan Marković, kao i mlada Paraćinka Milena Vujčić. Naš prijatelj iz Turske, IM Umut Atakisi, rano je zapao u probleme, kako sa pozicijom, tako i sa vremenom. Nije iskoristio jednu jedinu šansu koja mu se ukazala u završnici i morao je da čestita svom protivniku. Međutim, ta pobeda je jedino što su Nišlije uspele da naprave pa se meč završio rezultatom 5:3 za Paraćince.
Drugo mesto, sasvim zasluženo, osvojio je ŠK Radnik iz Surdilice, a treće ŠKGN Nais iz Niša. Iz lige je direktno ispao ŠK Bakar iz Bora, dok je u plej-aut meču Požarevački ŠK pobedio ŠK Lav iz Aleksinca i poslao ih u niži stepen takmičenja.
Drugi, završni deo lige održan je u hotelu “Ravni Gaj” kod Knića od 3-6. oktobra. OŠK “Paraćin” odigrao je sjajno drugi deo lige i sasvim zasluženo pobedio. Ukupno je iz 11 kola ostvareno 9 pobeda, 1 nerešen rezultat i 1 poraz, što čini ukupno 28 meč bodova, čak 6 više od drugoplasiranog.

Šahisti OŠK Paraćin sa predsednikom kluba mr Sašom Jevtićem


Što se pojedinačnih rezultata tiče svakako u prvi plan treba istaći FM Milana Markovića (BeoSing Beograd) koji je odigrao turnir svog života i sa 10 poena iz 11 partija proglašen je za najuspešnije igrača lige.
Odmah zatim sve pohvale zaslužuje i 18-godišnja Paraćinka MK Milena Vujčić koja je ostvarila 8 poena iz 11 partija i dokazala da se na nju veoma ozbiljno može računati u ekipnim takmičenjima u seniorskoj konkurenciji. Drugi omladinac iz Paraćina MK Stefan Radojkovic, takođe je opravdao očekivanja, sjajno se snašao u ulozi zamenika kapitena, a turnir je odigrao bez poraza sa 5 remija i jednom pobedom.
Dugogodišnji članovi našeg kluba IM Dejan Brankovic i FM Milan Dezelin (Milan Desselin) napravili su po 2 “plusa” (bez poraza) i bili su važan šraf u mašineriji koja je mlela svoje protivnike. Iako, ponekad možda i previše oprezna igra, pokazala se kod njih u ukupnom rezultatu kao potpuno ispravan pristup.
FM Nenad Dimitrijevic imao je velike uspone i padove tokom lige. Međutim, onda kada je bilo najvažnije, odigrao je najbolje i doneo je ključne poene našem timu u veoma važnim mečevima.
CM Uroš Cvetanović (Uroš Urke Cvetanović) napravio je odličnih 7 iz 11. Iako je ovo bio dovoljno dobar rezultat za sveukupni uspeh našeg tima, stiče se utisak da je možda moglo i malo više. Razlog je nedostatak jakih turnirskih partija.
Naš čelni igrač IM Vuk Djordjevic imao je veoma težak zadatak igrajući na prvoj tabli sa najjačim igračima iz drugih ekipa. Poznat kao beskompromisni borac, u par navrata je izbegavao miroljubive rasplete i gubio partije, ali je na kraju ipak napravio jedan “plus”, odnosno 6 poena iz 11 partija.
Na kraju, naši strani igrači, WFM Gergana Peycheva (igrala u prvom delu, 1,5 iz 5) i IM Umut Atakişi (igrao u drugom delu lige, 3,5 iz 6) nisu blistali svojim rezultatima, ali su svakako doprineli uspehu našeg kluba. Sa velikim zadovoljstvom ćemo sa njima nastaviti saradnju na svim mogućim poljima.

tekst: mr Saša Jevtić, predsednik OŠK Paraćin


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format