PARAĆINCI OBELEŽILI GODIŠNJICU SMRTI KRALJA PETRA


Udruženje potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine iz Paraćina i pripadnici Pokreta “Svi za Paraćin” obeležili su danas godišnjicu smrti Kralja Petra Prvog Karađorđevića Oslobodioca

Jedan od u narodu najomiljenijih srpskih vladara, bio je unuk Karađorđa i Jakova Nenadovića, ratovao je za Srbiju i sa svojom vojskom i narodom prošao je preko Albanije, a umro je na gvozdenom vojničkom krevetu
Kralj Petar I koji je vladao u turbolentnim vremenima preloma, tokom balkanskih i Prvog svetskog rata, u narodu je ostao zapamćen kao “Kralj Oslobodilac” ili “Stari kralj” važio je za skromnog čoveka, pa ga je narod najčešće nazivao samo Čika Pera.

Učestvovao je u francusko-pruskom ratu 1870/71. i zbog ispoljene hrabrosti odlikovan je najvišim francuskim ordenom “Legija časti”, koji je, što je zaista retko među modernim vladarima, zaslužio na ratištu.Pod imenom Petar Mrkonjić, komandovao je u bosansko-hercegovačkom ustanku protiv Turaka 1875. i 1876. godine ustaničkim odredom u Bosanskoj krajini. Četovao je pod pseudonimom Petra Mrkonjića, legendarnog hajdučkog vođe iz tog kraja.
Tokom vladavine Čika Pere Srbija je postala Pijemont Južnih Slovena. Tokom Prvog svetskog rata i tragičnog povlačenja 1915. godine, kralj Petar I Karađorđević zajedno sa svojom vojskom i narodom prešao je preko planinskih bespuća do jadranske i jonske obale.Ipak dočekao je ostvarenje velikog sna 1918. godine kada je stvorena, posle konačne pobede i oslobođenje Srbije, nova zajednička Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.Kralj Petar I Karađorđević, umro je, kako se često ističe, na gvozdenom vojničkom krevetu, u skladu sa vojničkom tradicijom Karđorđevića, a sahranjen je u njegovoj zadužbini, crkvi mauzoleju, na Oplencu, čijoj je izgradnji posvetio poslednje godine života. Umro je 16.avgusta 1921.godine u Beogradu.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format