U Svilajncu održan 56. Međunarodni resavski poljoprivredni sajam


U Svilajncu je održan 56. Međunarodni resavski poljoprivredni sajam koji je  privukao rekordni broj izlagača iz gotovo svih oblasti poljoprivredne proizvodnje, kojih je bilo više od 120.

Izložba goveda simentalske rase privukla je najveću pažnju posetilaca, a to je bio ujedno i centralni događaj Sajma, jer je resavski kraj prepoznatljiv upravo po stočarstvu sa tradicijom dugom više od jednog veka. Domaćini sajma i ove godine bili su opština Svilajnac i Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika Svilajnac.

Apsolutna šampionka Sajma je krava Hana, vlasnika tridesetosmogodišnjeg Dragana Todorovića iz Dublja, koji je za pobednički pehar od opštine Svilajnac dobio i nagradu od 60.000 dinara. Osim ove nagrade, Dragan Todorović osvojio je i pehare za šampionke u kategoriji junice i prvotelke.  Pobednički pehar uručio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, koji je ovom prilikom poručio Ministarstvu poljoprivrede i Vladi Republike Srbije da zabrane izvoz mleka:
“Država mora da zabrani izvoz mleka, a da se proizvodnja orijentiše na pravljenje gotovih mlečnih proizvoda. Na ovaj način svi će imati benefite, proizvođači će imati veću zaradu i mogućnost rasta proizvodnje, a država će imati veći prihod od PDV-a” – izjavio je Milanović i dodao da je Opština Svilajnac danas potpisala ugovor sa firmom “Master Frigo” koja će u naredne tri godine u ovoj opštini izgraditi mlekaru.

U novu svilajnačku mlekaru biće uloženo 3 miliona evra, a osnivanjem mlekare i otkupnog centra u Svilajncu otvoriće se i 30 novih radnih mesta.
Za svilajnačka sela koja se pretežno bave stočarstvom ovo će biti značajan benefit s obzirom na to da će proizvođači mleka imati siguran otkup i dobru cenu.

Na Resavskom sajmu više hiljada posetilaca imalo je priliku da vidi i izložbu ovaca, pčelinjih proizvoda, poljomehanizacije, a svoje proizvode izlagali su i proizvođači stočne i humane hrane, domaće radinosti, voća i povrća.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format