DANAS JE KRSTOVDAN, DAN OPŠTINE PARAĆIN


Nakon više od pola veka gde se Dan opštine Paraćin proslavljao 13. oktobra, na dan kada je Paraćin 1944. oslobođen u Drugom svetskom ratu, posle 2000. godine, izvršena je anketa građana preko lokalnog lista, sa alternativnim predlozima: 27. septembar 1375. godine, kada se Paraćin prvi put pominje u istoriji kao ”Parakinov brod”, 10. jun 1833. godine, kada je Paraćin pripojen slobodnoj, Miloševoj Srbiji; i 16. jun 1866. godine, kada je knez Mihajlo Obrenović svojim ukazom proglasio Paraćin Varošicom.

Pošto je prvi predlog naišao na najpovoljniji odjek, Skupština opštine Paraćin, na svojoj sednici od 20. septembra 2001. godine donela je odluku da se 27. septembar ustanovi za novi Dan opštine Paraćin. Nedelju dana kasnije, na novoustavljeni praznik, održana je svečana sednica Skupštine opštine i zaključeno jeda se iduće godine, dodeljuju i novoustanovljene Septembarske nagrade opštine Paraćin, što se od 2002.godine u kontinuitetu čini.

Vezivanje za srednjevekovni period, najstariju srpsku istoriju na ovom prostoru, za Petrurško vlastelinstvo , ima kontinuitet u činjenici da se 1375. godine nalazi na amblemu opštine, kao jedan od ključnih elemenata, od 1975. godine, kada je obeleženo 6-ovekovno postojanje grada na Crnici. Par godina kasnije, u paraćinskom Donjem parku, postavljena je monumentalna skulptura ”Pesnik” (Despot Stefan Lazarević), rad proslavljenog srpskog vajara Nebojše Mitrića, čiji je glas bio odlučujući u žiriju kada je na javnom konkursu biran amblem opštine Paraćin.

Sam datum, 27. septembar, određen je korišćenjem kontraverzne stručne literature, pošto je više autora datum ”14 indikt” sa povelje o darivanju ”Parakinovog broda” jednom od Svetogorskih manastira, protumačen kao ”14. septembar”, pa su mu dodata 13 dana zbog promena kalendara. Petrurško vlastelinstvo darivano je od strane cara Dušana županu Vukoslavu, čiji je otac bio vlastelin na prostorima Trebinje, Rudine Gacko u Hercegovini. On je sa sinovima sagradio utvrđene gradove na planini kod Lešja brdu Čokoće iznad Popovca. Uz gradove, sazidali su i pridvorne crkve, koje su sada obnovljene i u funkciji. Vukosavljev sin Crep jedan je od prvih pobednika u borbama sa Turcima, a stradao je sa ostalom srpskom vlastelom na Kosovu 1379. godine. Crepov sin Venedikt se pokaluđerio, poput ostalih Vukoslavića (Dražman i Anisija). Tako je nestala ova slavna vlastelinska srpska porodica.

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve danas se proslavlja jesenji Krstovdan, dan kada je carica Jelena pronašla krst na kojem je razapet Isus Hrist. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.

FOTO: Portal035


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format