Odlično predavanje u paraćinskom muzeju, na temu “Srbija pre Nemanjića”


Sinoć je u Zavičajnom muzeju u Paraćinu organizovano predavanje arheologa Marka Aleksića na temu “Srbija pre Nemanjića, nova naučna otkrića o ranosrednjovekovnoj istoriji Srba”.

Koristeći se arhivskim izvorima i novim arheološkim istraživanjima, Marko Aleksić, srpski arheolog, u knjizi „Srpske zemlje pre Nemanjića”, koju je nedavno objavila izdavačka kuća Laguna, piše o prvom po imenu poznatom Srbinu knezu Dervanu i zemlji Bojki. Tu su i podaci o drevnim slovenskim naseljima, nastanku titule župana i iskopavanjima više crkava i palate iz 8. veka, što pokazuje da su Srbi primili hrišćanstvo ranije nego što se do sada mislilo. Razdoblje koje autor u ovoj knjizi obrađuje je 7–10. vek.

Marko Aleksić je pažnju naše čitalačke javnosti zadobio knjigama „Marko Kraljević, čovek koji je postao legenda”, „Srpski viteški kod” i „Medieval Swords from Southeastern Europe” (Srednjovekovni mačevi u jugoistočnoj Evropi) koja je nažalost objavljena samo na engleskom jeziku. U mladosti se veoma uspešno bavio mačevanjem, u disciplini sablje, i bio čak i ekipni prvak države.

Kao član ekipe ili vođa iskopavanja, učestvovao je u arheološkim istraživanjima srednjeg veka u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Nemačkoj i drugim zemljama. Objavio je o tome mnogobrojne naučne radove. Čak je stizao o tome da piše i za „Politikin Zabavnik”.

“Na prostoru na kome se javljaju najranije političke organizacije Srba na Balkanu, poslednjih godina došlo je do novih saznanja o građevinama i drugim tragovima materijalne kulture iz 8. i 9. stoleća. Ostaci naselja, utvrđenja, crkava, reprezentativnih i drugih predmeta iz ovog vremena, kao i nova saznanja o poreklu takozvane Višeslavove krstionice, omogućavaju bolje sagledavanje pokrštavanja, širenja kulturnih uticaja i drugih važnih procesa u razdoblju koje predstavlja jedno od najmanje poznatih i najskromnije istraženih perioda srpske istorije.” poručeno je između ostalog sa ovog predavanja u organizaciji Zavičajnog muzeja u Paraćinu.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format