U galeriji Kulturnog centra izložba “Zlatno doba” Baneta Jelića


U galeriji Kulturnog centra Paraćin od ponedeljka 26. aprila do petka 14. maja građani će moći da vide izložbu “Zlatno doba” slikara Baneta Jelića Svi zaintersovani pojedinačno ili u manjim grupama, uz obavezno poštovanje preventivnih mera, mogu posetiti galeriju svakog radnog dana u prepodnevnim časovima.

Bane Jelić (Beograd, 11. jun 1967) je srpski rok muzičar, slikar i pisac.
Poznatiji je po bendovima Viktorija, Neverne Bebe, Osvajači. Bavi se profesionalno slikarstvom. Prvu izložbu slika pod nazivom Talasi i
maštarije prikazao je u Beogradu u Pedagoškom muzeju 2019. godine, zatim u Paraćinu, Batočini, Vršcu, na
Prot festu u Bijeljini u Galeriji Centra za kulturu na kolektivnoj izložbi 2019. god., u Beogradu u Pedagoškom muzeju 2020. godine pod nazivom Zlatno doba (izložbu je
otvorila Maja Živanović, likovni kritičar i novinar), u UMMUS-u u Kragujevcu na kolektivnoj izložbi, u Kulturnom centru Novog Sada pod nazivom Vremeplov u Kulturnom centru Kraljevo pod nazivom Zlatno doba u domu kulture Trstenik i Kulturnom centru Kruševac. 2021 godine. Omiljene tehnike akril, ulje na platnu, pastel. Mnoga njegova dela nalaze se u privatnim kolekcijama u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Švedskoj, Italiji, Nemačkoj.

Pored muzike i slikarstva Bane je veliki ljubitelj književnosti, a deo svog vremena provodi i pišući. Objavljivao je radove u književnom zborniku Arte stih (3 i 4) u Beogradu 2015. i 2016. i u časopisu Svetosavsko ognjište (2016 i 2017, Johanezburg). Za izdavačku kuću Logos objavljuje prvu knjigu u nadrealističkoj formi pod nazivom Ognjeno ogledalo 2017. godine predgovor pisali Dragoslav Bokan i Dejan Nikolić. Održana je promocija knjige i na Prot Festu u Bijeljini 2019. god. Promovisao je i na sajmu knjiga na Logosovom štandu izdavača Vladimira Medenice

Bane Jelić „Zlatno doba“

“Ljubav prema koloritu, gestu i apstrakciji – tako bi u par reči, mogao da se sažme likovni opus beogradskog slikara i muzičara Baneta Jelića. Ta neraskidiva vezanost za apstraktni način razmišljanja i stvaranja, u njegovom radu može da se tumači i sagledava dvojako. I na ovoj postavci prepoznatljive su dve grupe likovnih dela, koja su sintetizovana u jedinstvenu celinu, specifično umetnikovo „zlatno doba“. Jedan deo slika je narativan i asocijativan, sa figurativnim momentima i simbolima a kontrastnog kolorita…dok se u drugoj grupi radova, umetnik udaljava od realnosti i ostavlja vidljivim slučajno nastale spletove linija i tragove curenja boje, koji pojačavaju utisak vitalnosti. U tom ciklusu, akcenat je na osnovnim likovnim elementima – boji, liniji i kompoziciji.
U nekoliko slika, gde Jelić stremi figurativnom, možemo da primetimo univerzalne motive, koji se ciklično ponavljaju. To su sveće, simboli mira i novih početaka. Često, u prvom planu, koristi i makove u cvatu. Oni su kraljevi cveća, i imaju znamenje ljubavne vatre, ali i krvi.
Izdvojila bih slike – „Atos“ i “Tajland“. Prva je koloritski mirna…plave osnove sa svećama i pticama, koje kao da izleću iz slike a simboli su spone između neba i zemlje. Druga je najrealističnija od svih predstavljenih, toplih boja i neobične arhitekture, a otkriva nam mističan svet Istoka.
Iako su iskustva, putovanja, snovi – osnova svake slike Baneta Jelića, način na koji se izražava, a to je uglavnom asocijativna apstrakcija… daje prostora svakom posmatraču za dijalog, ali i subjektivno spoznavanje suštine likovnosti.” rekla je o ovom umetniku i njegovom stvaralaštu Maja Živanović, novinar i likovni kritičar.

FOTO: Kulturni centar Paraćin


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format