DRENOVAC KOD PARAĆINA KOLEVKA EVROPSKE CIVILIZACIJE


Na desetak kilometara od Paraćina, tik uz auto-put Niš- Beograd nalazi se arheološki lokalitet “Drenovac“. Rezultati dosadašnjih istraživanja pokazali su da je neolitsko naselje osnovano tokom starijeg, odnosno ranog neolita i to oko 6.300. godine pre nove ere. i pripada starčevačkoj kulturi. Zatim sledi jedan period od oko 700 godina iz koga, do sada arheolozi nisu našli tragove života u Drenovcu, a novo mlađeneolitsko – vinčansko naselje osnovano je u periodu između 5400. i 5300. godine pre nove ere.

Arheološkim iskopavanjima je potvrđeno da su u Drenovcu građene spratne kuće, kod kojih je gornji sprat bio u vidu galerije i gde je zatečen skoro isti mobilijar kao u prizemnim prostorijama, što znači da se i na spratu odvijao život kao i u prozemlju.
Ovo naselje sa pravom nazivaju neolitski megalopolis, jer je na prostoru od pedesetak hektara geomagnetnim sondiranjem otkriveno između 600 i 700 kuća, što je, za to vreme, imopozantan broj. Arheolozi smatraju da je centralni Balkan u to vreme bio središte evropske civilizacije i da su ovde prvobitni koreni života u Evropi. Ogromna je verovatnoća da je u doba neolita na ovim prostorima nastala evropska civilizacija.

Najnoviji rezultati datovanja stavljaju Drenovac u red najstarijih gradova u Evropi, kaže za Portal035 Branislav Stojanović direktor Zavičajnog muzeja u Paraćinu i dodaje:
“Pre 8.500 godina u blizini Paraćina su otkriveni tragovi naseljavanja. S obzirom na veličinu naselja i položaj, možemo sa pravom govoriti o jednom od najvećih centara Evrope i sveta u to vreme. U mlađim fazama naseljavanja otkriveno je postojanje preko 600 objekata, pa možemo pretpostaviti da je u jednom trenutku u Drenovcu živelo i par hiljada ljudi. U Drenovcu je konstatovano nekoliko faza naseljavanja od 6300 do 4000 pre nove ere.” navodi Stojanović.

U doba neolita ljudi na prostoru današnje Srbije živeli su u skladu sa prirodom, skromno, ali dobro organizovani, a u svakodnevni život unosili su i dozu umetničke kreacije. Bili su majstori zanata i odlični umetnici, jer su većina od pronađenih grnčarija tako lepo ukrašene, da i danas kroz dobro sačuvane crteže na glinenim posudama mogu da dočaraju to vreme. Da bi ljudima bilo jasnije, lokalitet u Drenovcu je preko 4.000 godina stariji od Keopsove piramide, odnosno 6.000 godina od Partenona u Atini.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
2
confused
fail fail
0
fail
fun fun
3
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
25
love
lol lol
2
lol
omg omg
7
omg
win win
5
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format