Blagoje Jovović osvetnik jasenovačkih žrtava dobija spomenik na Strelištu u Jagodini


Na inicijativu predsednika “Bunta Prave Jagodine” Dušana Markovića, koja je potkrepljena željom stanovnika naselja “Strelište”, Jagodina i Strelište dobijaju park “Srpskih Heroja”.

Pre nešto više od godinu dana na inicijativu Dušana Markovića podignut je spomenik herojima sa Košara i Paštrika kao i spomenik žrtvama Komunističkog terora u saradnji sa Srpskom Pravoslavnom crkvom. Prvi spomenik po rečima Dušana Markovića inače najmlađeg odbornika u skupštini grada Jagodine biće posvećen Blagoju Jovoviću pripadniku JVO i čoveku koji je izvršio atentat od čijih posledica ranjavanja je preminuo najveći krvnik srpskog naroda hrvatski poglavnik Ante Pavelić.

“Ko ne pamti podvige svojih predaka njemu nema mesta u Svetosavskoj i pravoj Srbiji budućnosti. Blagoje Jovović je primer čojstva i junaštva i kao takav mora da ima zapaženo mesto u našoj istoriji. U našem skromnom parku Heroja uskoro ćemo pokrenuti inicijativu za podizanje i ostalih spomenika, drugim srpskim junacima koji su zadužili našu naciju.” izjavio je Dušan Marković.

Blagoje Jovović, atentator na ustaškog poglavnika Antu Pavelića

Podsetimo da je Skupština grada Beograda juče donela odluku da se “Zagorska” ulica u Zemunu preimenuje u ulicu Blagoja Jovovića, što je izazvalo polemiku u javnosti, gde je bilo i onih koji su se protivili ovakvoj odluci Grada.

Blagoje Jovović (1922-1999) je 10. aprila 1957. godine u Buenos Ajresu u Argentini pucao u Antu Pavelića, vođu hrvatskih ustaša, koji je rukovodio genocidom počinjenim nad Srbima tokom Drugog svetskog rata. U nedostatku sudskog procesa i zakonske kazne, Blagoje Jovoić, uz pomoć nekoliko prijatelja, pravdu je uzeo u svoje ruke i izvršio atentat, od čijih je posledica Pavelić kasnije i umro. Na taj način, Blagoje je simbolično zadovoljio pravdu i osvetio stotine hiljada Srba koji su nevini stradali od ustaša u takozvanoj “Nezavisnoj državi Hrvatskoj”.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format