PARAĆINSKI MUZEJ JE DANAS JEDNA OD NAJEMINENTNIJIH INSTITUCIJA U GRADU


Zavičajni muzej u Paraćinu se dosta promenio za poslednjih 5 godina. Do 2014 godine u Muzeju su po pravilu organizovane 2 izložbe, jedna za noć muzeja, a druga za dan opštine. A radno vreme je bilo do 15h radnim danima. Danas muzej radi od 8 do 20h i vikendom a u Muzeju je samo tokom prethodne godine organizovano 30 različitih kulturnih dešavanja,
nekoliko manifestacija, festival Arheološkog filma, a svake godine Muzej je nosilac nekoliko arheoloških istraživanja u našoj opštini.

“Paraćinski muzej je prethodne godine bio partner u jednom evropskom projektu i prva je ustanova južno od beograda koja je dobila pristup fondovima Kreativne Evrope. Sutra se u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu otvara interaktivna izložba “Privreda Paraćina” koja gostuje širom naše zemlje. Izložba na zanimljiv način prikazuje bogato kulturno nasleđe Paraćina. Pored redovnih programskih aktivnosti, Muzej se dosta I fizički promenio. Napravljena je i stavljena u funkciju nova zgrada depoa, u koju je preseljen materijal koji se godinama neadekvatno čuvao na tavanu Muzeja. Pored depoa koji je kompletno i moderno opremljen, u zgradi postoji konzervatorska laboratorija i nekoliko kancelarija.” kaže za Portal035 direktor Muzeja u Paraćinu Branislav Stojanović i dodaje:

“U staroj zgradi muzeja, renoviran je i povećan izložbeni prostor i Muzej sada ima jednu od najlepših galerija u zemlji. Prethodnih godina je renoviran i opremljen prostor u podrumu muzeja koji je bio u jako lošem stanju. Prethodne godine je renoviran i tavanski prostor koji će u budućnosti takođe biti izložbeni prostor. Stara zgrada je renovirana, zamenjen je krov, oluci, stolarija i renovirana je fasada. U Zavičajni muzej Paraćin a samim tim i opštinu Paraćin je tokom prethodnih godina po raznim osnovama ušlo preko 20 miliona dinara iz raznih izvora finansiranja”, zaključuje Stojanović.
Zavičajni Muzej je od jedne skrajnute, nevažne ustanove pred gašenjem danas postao jedna eminentna institucija i centar kulture u ovom delu zemlje. Muzej je jedan od najaktivnijih muzeja u celoj zemlji, pionir u puno projekata. Dobar odnos sa publikom koja je sve brojnija daje podstrek ljudima koji vode ovu ustanovu da nastave istim putem i da svake godine budu sve bolji.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
5
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format