TOMA ŽIVANOVIĆ, NAJISTAKNUTIJI PRAVNIK I PRAVNI FILOZOF KOD SRBA


Paraćinac Toma Živanović, legendarni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, pisac nezaobilaznih studija vezanih za krivično pravo za koga stručna javnost smatra da je on najistaknutiji pravnik i pravni filozof kod Srba i ako je dugo bio prećutkivan pogotovo nakon Drugog svetskog rata.

Toma Živanović (Paraćin, 6/18. februar 1884 — Beograd, 31. mart 1971)

Toma Živanović (Paraćin, 6/18. februar 1884 — Beograd, 31. mart 1971) je bio profesor Pravnog falukteta u Beogradu teoretičar Krivičnog prava, i pravni filozof, poznat po uvođenju tripartitnog sistema u krivičnom pravu (krivično delo – krivica – kazna), i doprineo objektivatizaciji krivičnog prava.
Akademik Toma Živanović rođen je 1884. godine u Paraćinu od oca Stevana zanatlije i majke Stanije domaćice. Osnovnu školu i nižu gimnaziju je završio u Paraćinu a dalje školovanje je nastavio u Beogradu gde je 1906. godine diplomirao na Pravnom fakultetu. Po završenim studijama na Pravnom fakultetu u Beogradu, Toma Živanović odlazi na stručno usavršavanje u Pariz gde se rađa njegova teorija uzročnosti, koja je od tada do danas opšte prihvaćena u krivičnopravnoj teoriji i praksi.1907. godine je prava i kriminalističku školu završio u Parizu. 1908. godine je doktorirao u Parizu na pravu. 1909. godine je postao docent na Pravnom fakultetu u Beogradu. Toma Živanović je 1922. godine izabran za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije, a 1926. godine za redovnog člana iste akademije. Na istoj sednici 1926. godine za dopisnog člana izabran je Ivo Andrić, a nešto prije Milutin Milanković.
Redovan profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu je od 1920. godine, gde predaje materijalno krivično pravo[1]. U to vreme su predavali Slobodan Jovanović, Đorđe Tasić, Mihailo Ilić i drugi. U vreme rata fakultet nije radio, a u zgradi se nalazila nemačka komanda. Više profesora je oterano na robiju u Banjički logor, a dva, Mihailo Ilić i Đorđe Tasić su streljani 1944. godine. Posle Drugog svetskog rata Tomi Živanoviću je bilo zabranjeno da predaje na Pravnom fakultetu u Beogradu


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format